2014. január 7., kedd

Nyitott könyvszekrények

Kellene egy jó kis olvasmány, de messze a könyvtár, kevés a pénz? Vagy csak utazás közben jól esne valamit olvasni, megfeledkezni pár órácskára a monoton zötykölődésről? Jó lenne egy kis időre valaki más bőrébe és életébe bújni? Igen, kellene egy könyv! De honnan?

Nem kell csak a könyvesboltokra, antikváriumra és a könyvtárakra gondolni, más alternatíva is rendelkezésre áll. Ott vannak a nyitott könyvszekrények, könyvespolcok, vagy másik elnevezéssel könyvmegállók, kinek melyik név tetszik. Komoly, könnyed és az ismereteket fejlesztő könyvek közül lehet szabadon, ingyen, mindenfajta regisztráció nélkül válogatni. 

Csak egy szabály van: ha elolvastad, tedd vissza, hogy más is olvashassa, vagy ha annyira megtetszett, akkor tegyél helyette vissza a szekrénybe másikat, és így nem fog az állomány apadni, nem következik be, hogy elfogy minden a polcokról. Lehetőleg ne hiányos példányt, "salátát" tegyél vissza, mert az aztán senkit nem érdekel, legyen akár a világ legizgalmasabb könyve; olyan, mintha csak vettél volna, de tenni nem tettél semmit. :( 



Hazánk nyugati mintára a 2012-es évben kezdett el bekapcsolódni a nyitott könyvszekrények létesítésének mozgalmába, hogy minél többen juthassanak olvasnivalóhoz. Budapesten, a Wekerletelepen alakították ki elsőként a könyvszekrényt még az év elején. Azóta Óbuda is felzárkózott, sőt ott 4 helyszínen is megtalálhatók a nyitott könyvszekrények, az egyik pedig a gyerekek számára áll rendelkezésre. Az Óbudai KönyvMegállók törekvésnek még Facebook-oldala is van, nem kevés követővel. 

Az ötlet kiváló és nemes, a megvalósításnál is lelkesek a segédkezek, de felmerül a kérdés, milyen állapotban is vannak ezek a létesítmények, és mennyire tudnak velük bánni a használóik? Érett-e a társadalom az ilyen becsületalapon működtetett szolgáltatásokra? 

Elérkezettnek láttam az idejét, hogy egy felületen összegyűjtsem a lehetőségeket, helyszíneket és ezek mellé saját képeket, véleményeket szolgáltassak, felhívva a figyelmet az állapotokra: így a kellemetlen meglepetések is elkerülhetőek. A helyzetjelentés mellett közlök dátumot, és mivel egy folyton változó gyűjteményről van szó, ezért a későbbiekben frissítésre is sort fogok keríteni. Szívesen fogadom a megjegyzéseket, véleményeket, az időközben észlelt változásokat, vagy jelentést egy szuper könyv ottlétéről, hátha valaki pont azt keresi égre földre. Hangsúlyozom: mindenki alakítja a gyűjteményt, így amit írok, nem biztos hogy már a következő nap is ott van. De semmi csüggedés, más jó könyv is ott lehet helyette, csak legyen, ez a fontos!

Használjátok őket becsületesen, ne tegyetek oda semmit, amit nem mertek ti sem megfogni, ne ez legyen a szemetes. Szép az együttműködés, és így mindenkinek lehetősége adódik az olvasásra. Gondoljunk egy kicsit másokra, és bizony szebb lesz az élet:) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése