2014. január 7., kedd

Csillaghegyi Könyvmegálló

Az óbudai könyvmegállók tagja a Szentendrei HÉV Csillaghegy megállójánál található. Az aquincumi után csak két megálló, és megnézhetjük ezt a könyvszekrényt is. Cím: 1039 Budapest, Mátyás király út 5.

Leszállva a HÉV-ről a Csillaghegy megállónál a Szentendrei úton át kell kelni, és a legelső keresztutca a Mátyás király út, ahol rögtön, egy fehér bódé mellett ott magasodik a könyvmegálló egy apró füves rész közepén. Azonban az első pillanattól fogva úgy éreztem, nem ez a legjobb hely a könyvmegállónak. Az autók közvetlen mellette hosszasan várják a zöld lámpát, csupa zaj, nyüzsgés a helyszín, és nem élvezetes leülni arra a két árván várakozó padra olvasgatni. A megoldás itt is csak az, hogy a kiválasztott könyvet hazavisszük. 

Belenézve a szekrénybe, elég siralmas látvány tárult elém (persze, a téli üzem

Látogatásom időpontja az aquincumival egy napra, 2014. 01. 06-ra esik.) Alig 40 könyv árválkodott össze-vissza a polcokon. Sok borító nélküli, szétesett, régi, foltos könyv került a kezembe, és itt-ott egy-egy kiesett lap hevert. Az egyetlen meghatározó könyvnek Mikszáth műve, A Noszty fiú esete Tóth Marival című tekinthető, a többi számomra semmit sem mondott. Illetve elszomorodtam, látva a biológiakönyvet, olvasókönyvet, könyvviteltant és analízis példatárat, mert nekik nem itt kéne gazdát találni.


A masszív szekrény oldalán olvasható figyelemfelkeltő, tájékoztató táblán az utolsó sor így hangzik: 
"Kérjük, csak olyan könyvet hozzon, amit saját családjának is ajánlana. A polcra ne helyezzen újságokat, magazinokat és tankönyveket." 

Jobbra pedig olvasható a nyitvatartása. 
Hétfő: 12-18.
Kedd: 10-19.
Szerda: zárva (milyen jó, hogy nem szerdán mentem megnézni!)
Csütörtök:10-19.
Péntek: 12-18.
Páratlan hét szombatján: 10-14.

Ez a nyitvatartás vonatkozik a többi könyvmegállóra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése