2014. június 16., hétfő

Csillaghegy 2.0

Miután az aquincumi könyvmegállót pár hónap különbséggel, összesen kétszer megvizsgáltam, így a csillaghegyivel sem lehet ez másként. Változott-e valami az eltelt kb. 5 hónap alatt? 

Vizsgálatom ezúttal egy szombati napon történt (2014. 06. 14.). Arra számítottam, hogy délután fél 3-3 körül már zárva lesz a szekrény a nyitvatartást nézve, de sebaj, az üvegajtókon át be lehet ígyis kukkantani, felmérni a helyzetet. Meglepetésemre azonban a zárás után még egy óra múlva is nyitva volt, és ez akkor sem változott, amikor elmentem. 

Bár tulajdonképpen hiába volt nyitva, könyv alig akadt benne. Akárcsak 5 hónappal ezelőtt. Mindeközben az Óbudai Könyvmegállók Facebook oldalán kitett kép szerint június 13-án az aquincumi könyvszekrény sokkal jobb állapotban volt. Talán mert jobb, központibb helyen van, azt jobban használják.


A képen látható, a polcokon megbújva fekszik pár példány, amelyek közt találtam krimiket, Mikszáthot, Krúdyt és Katona József Bánk bánját. Ez a gyér kínálat aztán nem is vonzza túlságosan az érdeklődőket, 20 perc alatt egy férfi nézegette. Az ellenérzetem ennek a szekrénynek az elhelyezésével kapcsolatban nem változott. Nincs jó helyen, túl forgalmas, igen sok autó jár ott csúcsidőben.  

Azért mégiscsak történt egy érdekes eset. Egy házaspár kiszállt az autójából, és célirányosan két nagy szatyor könyvet tettek a szekrénybe. Azt mondták, selejteznek otthon. Így végre nem lett üres a szekrény. 
Került bele szótár, világtörténelmi atlasz, idegennyelvű könyv és szépirodalom (Szabó Magda, Rejtő, Shakespeare, Graham Green, James Jones: Most és mindörökké), de azért tankönyvek, térkép is belekeveredett. 
Az viszont biztos, hogy a házaspár evidensnek tartotta, hogy a szekrény nyitva lesz, különben nem indult volna útnak a nagy rakománnyal. Ebből érzékelhető, hogy nem jut eszükbe a használóknak, hogy a nyitott könyvszekrény be is zárhat. Mindenesetre úgy érzem, éjszakára természetesen elengedhetetlen, de a nappali nyitvatartást - már ha egyáltalán betartják - nem elég megfelelő.  




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése